Pengikut Kesayangan

Thursday, January 14, 2010

Peribahasa Cinta Klasik

Jom kayakan peribahasa kita dengan dengan peribahasa lama tentang cinta..love

Sesiapa yang tahu maknanya, boleh lah kongsi yer..

P1 - Bayang-bayang disangka tubuh

P2 - Usahlah aku tak endah, ada aku dipandang hadap, tiada aku dipandang belakang

P3 - Hidung dicium, pipi digigit

P4 - Mahu dienggang lalu

P5 - Mengadu air dengan garam

P6 - Merak kayangan

P7 - Putih mata kerana memandang

P8 - Bagai menjaga permata intan ketika dicanai

P9 - Kasih sepantun tulisan sepinggan

P10 - Badan daaapat dimiliki, hati takkan dapat dimiliki

Ngeh ngeh ngeh bagi mereka yang sedang hangat bercinta tu, boleh lah guna mana2 yang bersesuaian ya.. Jangan silap bagi sudah ler..

29 comments:

  1. salam
    dear cp
    ambik tempat dulu

    ReplyDelete
  2. salam

    dear cp
    sedang dilamun asmara yer bang?? hihihii

    ReplyDelete
  3. salam CP..
    akak setuju dgn ayat my life " sedang dilamun asmara yer bang?? hihihii "
    selalunya org2 yg sedang dlm situasi begitu le kot yg mengeluarkan pepatah pelik2 nih , he he he

    ameeen mdh2an dimakbulkan secepatnya.

    ReplyDelete
  4. klasik sungguh....nganga aku jap...ekekekek

    ReplyDelete
  5. Salam CP....

    Dekk CP...ngeh..ngeh..ngeh..awat cheq bawa keluaq topik ni...

    ReplyDelete
  6. My Life --> sila2 ambik tempat.. hmmm hmm hmmm erk, dilamun asmara? ish mana der..

    kak ummi --> sy tak setuju kak.. sangat2 x setuju

    ~0~ --> jangan nganga2, kang masuk lalat kang.. kat entry sebelum ni dah le banyak lalat tu, ngeh ngeh ngeh

    kak shami --> hmm sbb tertarik dgn peribahasa tu.. x pernah cheq jumpa.. tu saja nak share, ngeh ngeh ngeh..

    ReplyDelete
  7. Salam CP..terima kasih no, semalam...

    TU hati CP sudah kena panah!Merah menyala...panahan siapa?

    Soalan2 tu kena tanya org yg tgh ...

    ReplyDelete
  8. salam sahabat che pit : aku tunggu jawapan orang laen lah... bole?

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. salam..
    dear cp
    ameen kan dulu doa kak umi..

    betul kata kak umi tu cp...

    "tak lama lagi ler jawabnya kita semua dapat makan nasik minyak yer bang?? hihihii

    ReplyDelete
  11. Che Pit,
    Topik ni sangat tinggi nilai-nilai ilmiah nyer...akak kena bertapa kat everest dulu carik jawapan...

    ps: apapun...setuju ngan Azie, dilamun asmara ke bang?

    ReplyDelete
  12. CP oh CP...r u falling in lOVe?? gurau jer...mama kan dah byk makan garam..tp tak lah sampai darah tinggi lak...tu peribahasa ajer...kena panahan sape eik??

    ReplyDelete
  13. salam Che'Pit

    pabila hati sudah kene panahan tu maka mulut pun pandai la bicara tang cinta... hehe

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Salam Pijal..

    Ehem..ehem..ehem (tekak gatal plak, dlm beg doraemon ada strepsil tak? hikhik)

    Memang klasik banget seh.
    Sy tak faham apa2.
    Maklumlah dulu Bahasa Melayu tak dpt A1 huhu.

    Hang terlupa satu lagi pepatah cinata klasik "Angin Hembuskan Rinduku" ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  16. mama ju --> tapi bukan hati CP yg kena panah, ngeh ngeh ngeh

    afeezz --> hmm ko ni asyik menunggu jer..

    azie --> hmm nasi minyak? oo sape nak kawin? yeh yeh bolah makan nasi minyak..

    kak nija --> ala everest tinggu sgt le kak.. hmm gunung ledang rendah sikit.. untung2 leh jumpa PGL

    mama --> adeh adeh kena panahan anak panak anak sedara CP ni.. ish ish ish, ada ke patut dia panah ayah chik dia ni, huhu

    IP --> hmm mulut bicara, tapi tangan yg menaip

    si tEDI --> apa yang apa tu? kompius CP seketika

    syima --> ada ada.. kan dah kata beg doraemon, ngeh ngeh ngeh.. Angin hembuskan rinduku tu lagu ler.. angel by atilia dalam citer talentime..

    ReplyDelete
  17. yang no 3 tu.....hissss....geramnya.

    ReplyDelete
  18. Owh eks..tak tau pun itu lagu hehe..ku fikirkan peribahasa jugak hikhik

    ReplyDelete
  19. cgu jang --> geram erk? sabar yer, ngeh ngeh ngeh

    syima --> cuba tgk citer talentime.. masa heroin tu nak ujibakat.. lagu tu lah, tapi dlm versi bahasa inggeris..

    ReplyDelete
  20. Pjal...tak yahlah nak tanya maksud2 peribahasa ni...sendiri mau ingatlah, lagipun dah beranak 4 ni apa aku kesah (hehehe) peribahasa cintan cintun ni.

    1 thing for sure, adik ku si baju pink ni bakal direnjis2 dipilis esok2 ni...insyaAllah, AMEEN

    ReplyDelete
  21. Salam CP,

    amvoi-amvoi kata orang sedang bercinta yer; amik kau

    Umihumaira duduk bercerita
    Mamaju pula makan sakan
    apa dikisah orang bercinta
    Dirimu itu didahulukan

    ReplyDelete
  22. Dato' IP --> ngeh ngeh ngeh lambat lagi ler nak direnjis pilis ni..

    AZ -->
    Apa dikisah orang bercinta
    Dirimu itu didahulukan
    Biarlah mereka terus bercinta
    Asal tidak langgar batasan

    ReplyDelete
  23. masa saya bercinta dulu (laaama dulu) tak pernah guna peribahasa itu. nampaknya kenalah bercinta semula ni !

    ReplyDelete
  24. mr al-lavendari,

    bercinta lah selagi ada org yang kita cintai dan menyintai kita..

    ReplyDelete
  25. salam
    dear cp
    betul tu bang..

    bercinta lah selagi ada org yang kita cintai dan menyintai kita

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Cinta klasik pulok doh...nak kena tempah baju nk g kenduri kawin nampak gayanye ni...

    ReplyDelete
  28. DUN

    ala pakai je baju yg ada.. toksah bazir nak tempah2 baju, ngeh ngeh ngeh.. kenduri doa selamat jer.. bukan buat kat hotel 5 bintang..

    ReplyDelete

Terima kasih bebanyak ler sudi mencoret kat blog CP yang tak seberapa ni.. Ada masa coret lagi yer, ngeh ngeh ngeh..