Pengikut Kesayangan

Wednesday, January 20, 2010

Siakap Senohong..

Hmm sambung sendiri pantun tu..
Tak patut rasanya kalau korang tak reti nak sambung
Hmm ni nak citer pengalaman ngeri CP hari Ahad yang lepas (17 Januari)

Kisah terjadi masa CP baru balik rumah dari membeli makan tghari (nak masak sendiri tak reti)..
Masa tu baru park kete, menuju ke lif.
Ada seorang BUDAK, CP agak dalam darjah 4,5 mcm tu..
CP lalu, dia senyum.. CP senyum balik..
Pastu dia menegur.. Kita ikuti perbualan CP dgn BUDAK tersebut..

B: bang, leh minta tolong tak?
CP: apa dia?
B: mintak tiga hengget bang.. sy lapar ni nak makan.. mak ayah keje, rumah kunci lak.. (dengan muka sedih n suara sayu)

Monolog hati CP.. alamak kesian nye budak ni.. apa lah mak bapak dia.. kot ye pun nak keje, jgn le sampai anak x leh masuk rumah.. dah le aku tgh pegang nasi bungkus lak ni.. mata dia pun duk melilau tgk nasi bungkus aku ni.. hmm nak bagi nasi karang aku kena g beli lain.. x pelah, bagi je lah 3 hengget.. bukan byk sgt pun dia mintak..

Sementara CP nak kuarkan beg duit dari poket doraemon belakang, CP tergerak hati untuk bertanya soalan.. ikuti sambungan nya..

CP: adik duk tingkat baper?
B: tingkat 2 bang
(oooo tu satu tingkat dgn CP, tapi mcm x pernah nampak pun)
CP: Tingkat 2, hmm rumah no baper?
B: nombor 1 bang, 0201 (tingkat 2, umah no 1)
Jawab budak tu dengan selamber n yakin sekali

Monolog hati CP.. ooo 0201.. erk tapi mcm biasa je tgk rumah tu.. What??? tu rumah CP lah.. bila masa lak CP ada anak.. Gotcha.. budak ni nak kelentong CP rupanya.. tapi salah terjah le dik..

CP: 0201 tu rumah abg lah dik
B: hmm sy duk sana bang (sambil menujuk ke Apartment Zapin di sebelah belakang apartment CP, Apartment Kinabalu..
CP: habis tu dtg sini buat apa?
B: cari abg sy
CP: abg awak buat apa kat sini?
B: hmm.. terus budak tu cha alif but, CABUT sbb dah tahu dia dah terkantul..

Nasib baik CP ni dah stop jadi sprinter.. kalau x, mmg CP kejar budak tu, gertak sikit bagi dia takut.. Ooo kecik2 dah pandai nak menipu.. Tapi salah terjah..

Apa yg CP kesalkan, budak tu seolah2 dah mmg selalu sgt menipu sbb bila di tanya, terus dia jawab, xde mcm gagap2, hmm hmm ker..biasanya org yg jarang menipu ni, dia teragak2 nak menjawab.. tapi budak ni mmg lancar jer.. ish ish ish..

Harap2 budak ni dah besar tak jadi mcm sambungan pantun sekerat CP tu..


hmm CP x kenal masa satu siakap, senohong, gelama mahupun ikan duri.. tgk lah yer, kekalau ada kat sini, ngeh ngeh ngeh.. tapi rasa mcm lain kategori jer..

25 comments:

  1. teruknya....kekecik da pandai...

    3hengget mungkin wat main game kat cc kot...

    kekadang suma nie wat kita serba salah...tlong salah...xtlong kesian...hurmmm

    ReplyDelete
  2. Siakap senohong gelama ikan duri..bercakap bohang lama lama lari..lari dari rumah tingalkan ibu bapa..ngeh! ngeh!..

    ReplyDelete
  3. salam cp

    dalam hal nie nak salahkan siapa?? makbapak @ anak kecil itu??

    ReplyDelete
  4. Salam Pijal,

    Aduhai cheq dok gelak baca entry hang kali ini..
    Serius nak gelak hikhik..
    Ada rasa mcm cite drama pun ye..

    Tue laa kkdg bila kita berniat nak menolong orang yg ditolong tue menipu
    Tp kalo kita berhati2 tak nak menolong, rupa2nya org tue mmg perlukan pertolongan.

    Sy pun pernah berdepan org cam gini. Mintak duit nak balik kg. Ckp ada anak ramai. Dtg KL kunun nak pi sumwhere tp bila pi sinun org yg dicari takde so nak blk kg dah takde duit.

    Kalu ikut logik akal macam rasa ditipu. Tp kalo dr sudut timbangrasa mcm kesian plak..bila sy bg duit..mak aiii dia demand lagi tue..pastu malas nak layan..nak ambik tak nak sudah huhu..

    ReplyDelete
  5. salam abe che'pit : bagus gak teknik ko menemuramah budak tuh.
    'adik dok maner?'
    'rumah no 0201...'
    'eh.. itu rumah abang la' (walaupon bukan rumah kite, kite ngaku jer rumah kite)

    ReplyDelete
  6. Salam CP...

    Siakap senohong
    Gelama ikan duri
    Bercakap bohong
    Lelamer mencuri..

    version lain pulak..aar

    Siakap senohong
    Tak cakap orang kata sombong..

    Gelama ikan duri
    Mana sama CP sorang ni
    ngeh..ngeh..ngeh

    CP ..ini pandangan akak
    Naper budak tu kantoi ngan CP
    Cuba renung ngan matahati
    Kalau kita baik orang nyer..
    Allah akan pelihara kita..
    Dia akan ilhamkan pada kita ..
    Insyallah kita tidak mudah tertipu..
    Begitulah hal jodoh..ingat janji Allah..
    Perempuan yg baik hanya untuk lelaki yg baik....
    Jangan berputus asa dengan rahmat dan janji Allah dekk....bergaul dengan orang baik2...insyallah kita juga akan jadi bertambah baik..
    P/s: Sian budak tu yer...masih dalam peringkat bawah umur..dah pandai berbohong..Allah tu jaga dia juga dari termakan rezeki yg tidak halal..hasil dari menipu...moga dia berubah suatu hari nanti...insyallah doakan dia aar CP..

    ReplyDelete
  7. Salam tuan rumah. Saya mohon enter frame dan tumpang lalu sekali. Saya teringat dulu pernah buat pantun siakap senohong. Bila baca entri awak, saya terus cari dan kopipes kan kat sini. Tak apa kan? Kan awak juga yang suruh sambung sendiri.. nah ambik kau.

    Thursday, September 3, 2009

    SIAKAP SENOHONG - 1

    siakap senohong
    gelama ikan duri
    siapa curi dokong
    lama-lama kena gari.

    siakap senohong
    gelama ikan duri
    siapa tinggi hidung
    nanti kena langgar lari.

    siakap senohong
    gelama ikan duri
    jangan jalan menonong
    nanti patah gigi.

    siakap senohong
    gelama ikan duri
    mula-mula buka warong
    lama-lama buka industri !

    Hak cipt - al-lavendari.

    ReplyDelete
  8. ckLah sebenarnya tak berapa cekap nama-nama ikan ni...


    jarang beli sendiri kat pasar...

    ReplyDelete
  9. orang yang buat bohong.....ikan pula yang dibabitkan....



    Ngeh9x

    ReplyDelete
  10. ekekekke.. dia malas nak bersoal jawab.. cabut je lah!

    selalu kalau minta org terus bg agaknye

    ReplyDelete
  11. ellow kawan...ikan dalam gambar tu semuanya sesuai dalam akurium je la...

    ReplyDelete
  12. ~0~ --> hmm tu lah pasal.. kecik2 dah belajar buat benda tak baik

    Azie --> hmm salah dua2 kot.. mak/bapak n budak tu

    mr relevan --> lari dari rumah kira ok lagi, tak sekejam tinggalkan bapak tepi jalan..

    syima --> hmm punya lah serius cp bercerita, dia leh gelak lak.. hmm kompius seketika

    afeezz --> mmg silap lah dia petik umah aku.. kalau umah lain, maybe dia selamat, ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  13. kak shami --> alamak, hmm jodoh ada kaitan dgn ikan siakap ke kak? huhuhu..

    mr lavendar --> hmm takper2.. mmg disuruh pun sambung.. terkasima jap dgn perkataan kopipes tu, ngeh ngeh ngeh..

    sis ckLah --> tul gak kan.. apa kaitan ikan dgn org buat bohong kan.. sekali lagi kompius seketika

    si tEDI --> sbb dia dah tahu dia dah kantul.. tu yg lari.. asal x lari, mmg silap lagi lah dia, ngeh ngeh ngeh

    che ONE --> oo ni kes silap kategori lah ni yer? ooooooo..

    ReplyDelete
  14. cgu jang

    hmm tulah keburukan pada budak2 zaman skrg ni.. bahaya kalau biar kan melarat.

    ReplyDelete
  15. Hai CP...Rasanya kalau kawin akan kenal ikan ....tahu ikan yg simple2 mcm kembung,selar,tenggiri,parang,terubuk?

    Mma pun pernah kena budak yg jawab bersahaja je..tak takut langsung..moga diaorang akan dapat petunjuk dari Allah!

    ReplyDelete
  16. salam CP,

    smoga Allah memberi hidayah dan taufik kepada budak tu menuju jalan yng benar.

    ReplyDelete
  17. ops pijal..

    sorry cheq bukan gelakkan scenario tue..cuma bak kata anak murid hang 'en hafizal best coz......' itu je..jgn dok konpius ish ish ish

    ReplyDelete
  18. mama ju, hmm ikan simple2 tu kenal ler.. ikan kembung, selar kuning, bawal, tenggiri, keli, puyu, emas, laga, cuci cermin @ DBKL, sepat, seluang..

    ReplyDelete
  19. syima..

    ngeh ngeh ngeh mmg tak leh lupa bila student diploma CP last sem kata kelas CP best sbb CP suka buat lawak.. Hmm muka lawak ke CP ni? mcm muka serius jer rasanya, huhu..

    ReplyDelete
  20. Siakap buat sweet & sour sedap hehehe

    ReplyDelete
  21. Kecik2 tipu kecil2an dah besar esok tipu besar2an.

    Itulah sbb enjin jet pun boleh hilang ngeh3x

    ReplyDelete
  22. YB

    hmm CP ikan ni kureng sikit.. tapi kalau ayam, mmg peberet..

    seafood lain, ok.. sotong ke, udang ker, ketam ker, mmg suka..

    kalau enjin jet tu leh curi, mmg hebat ilmu pencurian dia

    ReplyDelete

Terima kasih bebanyak ler sudi mencoret kat blog CP yang tak seberapa ni.. Ada masa coret lagi yer, ngeh ngeh ngeh..