Pengikut Kesayangan

Tuesday, February 23, 2010

Hidup atau Mati

Terdapat seorang yang terlalu berhati-hati

Dia tidak bermain atau bergembira

Dia tidak pernah mengambil risiko

Dan tidak pernah mencuba

Dia tidak pernah menyanyi atau berdoa..


Satu hari beliau meninggal

Tuntutan insuransnya ditolak

Kerana beliau tidak hidup sebenarnya

Maka beliau tidak pernah mati..

moral of the day: hidup mmg tidak boleh lepas daripada berhadapan risiko. Tanpa risiko, hidup seolah2 lesu, tidak bermaya.. malap tanpa cahaya.. suram tanpa ceria.. Sama ada risiko akan mendatangkan kebaikan atau keburukan, tidaklah kita tahu jika tidak mengambil risiko..

Oleh kerana CP berani ambil risiko, maka wujudlah blog ini dan maka ini, dapat lah CP mengenali anda semua..

Dan juga kerana anda semua berani mengambil risiko untuk menjenguk blog CP, maka dapatlah berkenal dan berkawan dgn CP.. Ngeh ngeh ngeh..

 erk, sape berani ambil risiko mandi kat sini? CP tak berani, ngeh ngeh ngeh

Salam sayang untuk semua..

32 comments:

  1. saya ambil risiko tulis kat sini.
    Dan sila ambil risiko baca tulisan ini.

    ReplyDelete
  2. ikan emas

    anda mmg seorang yang berani..
    sy juga ambil risiko untuk memuji anda..

    ReplyDelete
  3. Salam Pijal,

    Ya betul, hidup memang perlu berhadapan dengan risiko..dan perlu berani untuk menghadapi risiko.

    Secara theory nya, memang ada panduan jua untuk menghadapi risiko yg sy pelajari.

    Namun, kadang2 kata hati & petunjuk dari Maha Kuasa jua amat membantu untuk kita memmbuat pilihan samada perlu atau tidak mengambil risiko tersebut. Wallahua'alam

    p/s: adakah cheq ambik risiko berkawan dgn hang? hikhik

    ReplyDelete
  4. salam dik CP

    risiko nya masuk blog pensyarah nie,kdg2 bhsnya tinggi sampai tak berani akak nk tulis komen ,he he he , masuk , baca n cepat2 lari kuar . jgn marah .

    ReplyDelete
  5. syima >>> tahniah ambil risiko berkawan dgn cheq.. hmm rasanya masa kat U dulu pernah gak belajar bab risk management.. yg CP paling ingat lah, High Risk, High Return..

    ehh tapi tu mcm subjek finance jer, ngeh ngeh ngeh

    Kak Ummi >>> tu kan akak dah berani amik risiko tulis komen.. so tahniah juga lah yer

    ReplyDelete
  6. Salam CP, hidup ni memang kena ambil risiko ...even dalam perkara mudah seperti "makan" ...makan ikan risiko tercekik tulang, makan banyak risiko gemuk, makan manis risiko penyakit ..... hihihi....

    ReplyDelete
  7. Salam Anakanda

    Selamat pagi, makan apa pagi ni...
    Alahai , Mama tak fahamlah anakanda...

    ReplyDelete
  8. salam CP

    kalau takut bermain ombak jgn berumah di tepi pantai

    kalau takut kena smash, jgn main badminton he he

    itu semua risiko

    semlm, pak itam dok kena smash he he
    manakan tidak, partner pak itam dok kasi mandang bola tanggung 1/2 court
    itu pun risiko juga ngeh ngeh

    ReplyDelete
  9. mawar >>> betul tu.. x makan? takut risiko pengsan lak

    mama >>> erk x faham x pe mama, yg penting mama berani ambil risiko mengaku tidak faham..

    pak itam >>> ahad lepas CP amik risiko tidak bermain badminton sbb nak study utk kelas semalam.. Risiko sungguh amik kelas undang2, huhu

    ReplyDelete
  10. cam best je air terjun tue....

    hidup ni penuh risiko...jadi berani lah...heheheh

    ReplyDelete
  11. salam cik pit...saya ambik risiko nak coment disini.....ini juga satu risikokan....heheheheheh

    ReplyDelete
  12. ~0~ >>> jom? ada berani? mari kita ambil risiko terjun kat air terjun tu

    Alimaz sang pengembara >>> tahniah kerani ambil risiko komen..

    ReplyDelete
  13. blog berisiko ni ...org yg dh buang tebiat je nk mandi kat situ hehe

    ReplyDelete
  14. Hidup kena berani hadapi risiko..tiada risiko hidup tak meriah..'' sebab hidup adalah perjuangan..yang kaku bererti mati''..

    ReplyDelete
  15. salam che pit : hidup berisiko baru ler adventures.... itu lah nikmat hidup... haha

    ReplyDelete
  16. IP >>> erk, tak jugak kot.. kdg2 ada gak yang sengaja nak menempah nahas

    che relevan >>> hmm betul betul betul

    afeezz >>> maksud ko kalau nak rasa nikmat, kena amik risiko? oo aku menikmati dgn makan, ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  17. Kena bijak berhadapan dengan risiko .

    and...

    masuk blog awak memang berisiko tinggi !

    sebab saya asik kena sengeh memanjang... ngeh..ngeh..ngeh.ngeh..


    penat tauuuuuu..

    ReplyDelete
  18. Salam CP,

    Cheq pun tgh mengambil risiko... utk hidup kena berani ambil risiko... hehehe

    psst... terasa nk mandi kt air terjun tu...

    ReplyDelete
  19. Salam CP..

    Selagi kita hidup..kita tetap akan berhadapan dengan risiko..mau ngak,kita tetap perlu berhadapan dgnnya..

    Betul CP..High Risk High Return..Low Risk Low Return.hehehe

    Saya dah ambil risiko ni utk komen di sini..

    Wassalam

    ReplyDelete
  20. endiem >>> salam kembali

    sis Linda >>> hati2 kerana takut risiko kejang rahang mulut sbb sengeh ngeh ngeh ngeh

    atikah >>> ada berani? jom kita

    azima >>> anda seorang risk taker.. tahniah

    ReplyDelete
  21. salam cp

    kena berani ambik apa jua risiko dalam apa jua kedaaan yer bang?? hihihiihi

    kadang2 takut untuk menghadapi risiko itu..

    ReplyDelete
  22. salam afis...

    "orang yang berani mengambil risiko adalah orang yang berani jugak menghadapi rintangan.."


    waslam

    ReplyDelete
  23. kalau tak ada risiko bagus juga .. aman sikit kepala !

    ReplyDelete
  24. Salam CP...

    Kat dunia ni banyak risiko...baik atau buruk..pandai2lah kita memilihnya...kalau nak kesyurga atau neraka besoknya..risiko gak tu...hehehe

    Pssst kalau dah tau kesan dan akibatnya yg buruk tak yahlah ambik risiko...hehhe carik yg risikonya bawa 1000 rahmat lebih baikkan...cthnya cari pasangan hidup ngeh..ngeh..ngeh

    ReplyDelete
  25. Jomlah kita try terjun tiruk kat situ.

    ReplyDelete
  26. ambik risiko mengacau kat blog orang nih!!

    ReplyDelete
  27. Yup !

    sebab itulah saya kata kena bijak menghadapi risiko.

    Jangan risau... sebelum masuk blog awak , saya dah buat senaman molot !

    Caranya.. buka katup ! buka katup !

    ReplyDelete
  28. ade ke org gitu.....kalau ade gone gaye hidupnye ye...

    ReplyDelete
  29. Salam che' pit,

    Akak tak berani nak dekat kat situ apalagi nak terjun, terus terang akak cakap akak tak berani nak ambik risiko tu, tak pasal2 jer....nanti..anak ramai che pit.

    Risiko lain insyaallah, hidup memang perlu ada risiko, tu yang buat kita lebih berjaya, jgn putus asa, cuba dan cuba lagi ...baru lah best kan

    ReplyDelete
  30. Klu CP gagah berani, datanglah komen di blog saya..

    ReplyDelete
  31. Salam cp...Risiko...menarik tajuk ni,mmg cp org yg berani ambik risiko...so bila episod kedua cp yang tergantung2 tu...jgn buat saya berisiko buruk sudah...hehehe
    Buang yg keruh,ambik yg jernih.

    ReplyDelete

Terima kasih bebanyak ler sudi mencoret kat blog CP yang tak seberapa ni.. Ada masa coret lagi yer, ngeh ngeh ngeh..