Pengikut Kesayangan

Friday, March 12, 2010

Payung vs Petrol

Pepatah lama menyebut
"Sediakan payung sebelum hujan"

Tadi CP buat satu
"Isi petrol sebelum SEBABKAN jem"

Kenapa?
Sbb tadi masa on the way ke opis
(harini masuk lambat sbb baru balik dari 
Alor Star mlm tadi)
CP ikut jalan belakang sbb dlm kul 9, jem tak seteruk kul 7 pagi

Tiba2 CP hairan kenapa dari Jln Klang Lama nak ke Jln Templer boleh jem mcm jem kul 7 pagi..
Sepatutnya waktu tu dah tak jem
(ni pengalaman CP sdiri lah)

Rupanya ada seorang perempuan India yg membawa kereta Volvo kehabisan petrol 
di tgh2 jalan..
mcm mana CP tahu dia habis petrol?
Sbb masa CP lalu ada seorg lelaki india duk tuang petrol ke tangki kereta perempuan tu..

Aduh, tak faham CP.. mcm mana leh tak sedar yang minyak dah E..
Harap kereta sahaja yg besar..

Kalau tersadai tepi jalan, x pe lah sbb tak ganggu org lain, ni tgh2 jalan lak tu..


Pesanan utk CP dan kawan2, jangan lupa isi petrol bila dah sampai waktu nya..

payung serbaguna.. ngeh ngeh ngeh

27 comments:

  1. Assalamualaikum CP

    zaman berubah
    mukin peribahasa pun bertambah

    wassalam

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum ...

    caaaakk , sapa dok bawah payung tuuu?

    sekarang ni kena pesan tambah air kosong banyak2 .. musim panas .. tugasan tak naik kete , kena minum je ler .

    ReplyDelete
  3. duit india tu dah habis tuk byr instalment keta volvo yg maha mahal..org lain nak naik kereta mahal, dia pun nak jugakss...

    ReplyDelete
  4. salam pijal : hahaha... wat malu jer, naek jer volvo, tp takde duit nak beli minyak... jual je le volvo tuh...

    ReplyDelete
  5. che rozali >>> mungkin pasni akan timbul lagi mcm2 peribahasa baru

    kak ummi >>> yup betul, nak2 kat utara.. panas sangat

    ReplyDelete
  6. mama zainab >>> ngeh ngeh ngeh, lawak kan gmabr tu

    bro Nadri >>> kat org, berpada2 lah kan.. ikut nafsu mmg le lesu..

    ReplyDelete
  7. afeezz >>> hmm tu lah pasal.. bukan setakat malu, menyusahkan org lain lak tu

    che ONE >>> org lain pun naik harga gak, tapi ok jer kan..

    ReplyDelete
  8. salam afis..

    kekadang manusia ada sifat yang leka dan lalai...jadi tak heranlah dia kehabisan petrol..lumrah sifat yang ada pada diri yang bernama manusia...heheheheh


    waslam

    ReplyDelete
  9. sediakan petrol sebelum hujan, seduakan payung sebelum memandu.

    ReplyDelete
  10. che lie >>> bukan kekadang, dah nama manusia, mmg tak lepas dari sikap mcm tu.. tapi dah drive tu, mestilah leh nampak meter minyak tu huhu

    endiem >>> err masa hujan nak guna petrol utk apa yer? kompius seketika

    ReplyDelete
  11. mungkin dia reti drive jee tapi tak reti isi minyak hehe

    ReplyDelete
  12. Salam CP,
    Bila berkereta besar itulah yang biasa kita dengar... hehehe. Mungkin meternya rosak atau tersilap pandang jadi tak perasan minyak abis.

    ReplyDelete
  13. Mungkin dia ingat E itu enough.
    Rupanya tak cukup hehehe

    ReplyDelete
  14. agaknya dia pinjam kereta tu

    ReplyDelete
  15. Salam CP...

    Nak cepat kot... tu sampai tak sempat nk chek meter minyak... hehehe

    ReplyDelete
  16. beringat sebelum kena...heheheh

    ReplyDelete
  17. sian kat india tu....mesti kena marah dek org ramai kot...

    ReplyDelete
  18. maza pernah alami perkara yg sama mcm tu.. jadi mangsa keadaan lorr..

    apa tidaknya, meter gouge fuel sekali rosak lorr.. ingat masih ada minyak separuh lagi, rupanya ahaks.. kosong lorr..

    aderkkk!!1

    masa tu maza kena betul2 atas jejantas jalan gasing sebelum sampai gereja itew lor.. aderkk! kanzz..

    ReplyDelete
  19. tiap kali masuk kl, antara pkara yg sy paling beri phatian ialah minyak dlm tangki. kalau la ter 'jem' kat mana2, pengsan!

    ReplyDelete
  20. IP >>> hmm baru dapat lesen kot.. masa kat skolah memandu takde ajar mcm ne nak tuang petrol

    sis zie >>> hmm mungkin gak kot ada kerosakan

    ReplyDelete
  21. YB >>> ngeh ngeh ngeh, mungkin gak kot E tu untuk enough

    che kamato >>> hmm ada kebarangkalian gak tu, dia pinjam

    ReplyDelete
  22. atikah >>> walaupun nak cepat, kenalah tgk2

    ~0~ >>> marilah kita sama2 beringat yer

    ReplyDelete
  23. cgu jang >>> dah terlepas baru teringat nak snap gambar.. melepas, ngeh ngeh ngeh

    bro maza >>> kalau kesilapan teknikal, mmg takleh buat apa lah kan

    che piewahid >>> satu persediaan yang cukup baik.. tahniah

    ReplyDelete
  24. Best sbb org dlm gambar ni buat 2 kerja sekaligus...berlindung dan mengangkut...dengan penuh cemerlang...agak2 boring dia boleh sorong keta tu sambil letak beskal lak!

    ReplyDelete
  25. Mungkin perempuan India tu mengamalkan E is enough dan F is Finish

    patutnya E is empty dan F is Full..

    ReplyDelete

Terima kasih bebanyak ler sudi mencoret kat blog CP yang tak seberapa ni.. Ada masa coret lagi yer, ngeh ngeh ngeh..