Pengikut Kesayangan

Tuesday, May 4, 2010

Gula, gula di mana Kau Gula..

Sepanjang hidup CP, bila berlaku krisis gula,
CP tak ambik endah
sbb CP rasa takde kaitan dgn CP, sbb CP jarang beli gula
Tapi petang semalam CP dah kehabisan gula
nak buat Teh O, gula dah habis
Pergilah ke kedai runcit kat area depan rumah
Mmg selalu CP beli gula kat situ
Tengok2, tempat gula biasanya diletak, kosong

Sebutir gula pun CP x nampak.. 
Apatah lagi sebungkus gula.. 

Tanya kat aunty kedai, dia kata gula takde

Hampa (ala2 lagu To'ki tu, huhu)
Ku ditinggal senja
Malam menghampiri
Sendiri ku dalam menanti
Segera oh angin sampaikan rinduku
Terlupakah kau pada janjimu

Ketika bersama rindu bergelora
Perpisahan menikam jiwa
Kau pandai mengusik kau pandai mengoda
Kini diriku yang kau tinggalkan begitu saja
Oh gula dan air teh O ku..


CP pergi ke kedai satu lagi, satu deret dgn kedai tadi
Pun sama.. 
Pergi lak kedai hujung,
Pun sama, gula takde

Tak puas hati, CP pergi pula ke kedai runcit yang baru buka tu
Pun sama..
Huwaaa, sekarang ni krisis gula ker?
Tak dapat minum teh o malam semalam..


32 comments:

  1. salam

    daer abg hafis
    ambik temapt dulu
    baru baca dan coment.. hehehee

    ReplyDelete
  2. salam

    abg hafiz.. memang skrg krisis gula.... kat sini pun susah sgt2 nak dapat gula.. tapi tak apa minum bukan minuman manis dapat elakkan penyakit..

    teo tanpa gula seperti teh cina.. ehhehheeheh....

    ReplyDelete
  3. salam

    abg hafiz..

    ambik gangsa juga yer.. boleh kan?? hehehhee]

    sehari dua lagi tu ada ler gula.. sementara tu.. minum tea tanpa gula.. @ ganti dengan susu

    ReplyDelete
  4. kata orang .. kurangkan gula dalam minuman, lebihkan manis dalam senyuman.

    dia orang senanglah cakap !

    ReplyDelete
  5. ha ha cp...buat je air tea o guna gula batu pun ok..

    ReplyDelete
  6. huhuhu..pi la tanam tebu che pit..leh amek gula dari citu huhuhuh

    ReplyDelete
  7. Salam Pijal,
    Nasib baik tak minum manis2 nie... so tak kisah pun pasal gula... dah 6 bulan ko cheq tak beli gula... hehehe

    ReplyDelete
  8. tarok madu jer dalam minuman...lagi best !
    kalu org bujang tak terasa sangat kot!!...xder gula xder semut...umah pakcik banyak semut...ngeh ngeh snyumla sikit.

    ReplyDelete
  9. Salam manis tanpa gula CP.

    Mulai sekarang kenalah minum teh cina. Tak payah taruh gula ngeh3x

    ReplyDelete
  10. biase le tuh, pengeluar sorok gula. nak kasi harga naik le tuh...

    ReplyDelete
  11. huhuu... sedihnya

    nonono ...bukan sedih pasal awak tak dpt minum teh o .

    Tapi sedih baca lirik lagu tuh ..

    ReplyDelete
  12. Salam CP....

    Tu..la...cepat2 la cari home manager.

    Stock kat dapur habis pun x sedar...

    Hee..heee..Dah pilih A ke B ke @ C??????

    Wslm

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah,

    kejadian untuk mengigatkan...

    ReplyDelete
  14. krisis gula muncul lagi...

    ReplyDelete
  15. Salam CP...
    xtau plak sya skrg ni krisis gula..
    Takat ni kat sepang ni ok lg...
    stok sentiasa ade...
    Cian CP x dpt minum teh o..
    gantikan gula dgn equal jelah..

    ReplyDelete
  16. salam Cp..
    ada ke?
    tak de koi nak pos
    sebungkus ke aok

    ReplyDelete
  17. Salam Pijal,

    Huhu kesiannya..pi la beli bungkus kat kedai..sempat lagi tue buat selingan lagu to'ki..hehe

    ReplyDelete
  18. Salam Cp tak de gula tak pe..sebab dalam senyuman dah ada manisnya. jadi senyum2lah sokmo hehehe.......

    ReplyDelete
  19. Salam Che'Pit...

    Kesian...gula yg kiub tu xder gak ke kat kedai tu???

    Mai la ambik kat rumah saya ...blehlah nak sedekah sesudu utk buat teh tu (~-^)

    Minum tea xder gula best gak...try la!!!

    ReplyDelete
  20. kesian pulak kat CP...meh umah mama ada gula...berapa bungkus mau??

    ReplyDelete
  21. CP
    di TPG ni ada je gula..meh sini beli ;p

    ReplyDelete
  22. Bekalan gula tempatan adalah mencukupi...
    yg short tu adalah kemungkinan...
    Dah order tapi on the way..
    Simpan kat belakang utk tunggu harga lompat kot..hee

    ReplyDelete
  23. gula kita diseludup kenegara jiran..tu yg takde bekalan gula..sama juga kes minyak diesel & beras..

    ReplyDelete
  24. minum teh o sambil kulum gula gula pun ok kut...


    errk...jgn gula gula cap orang tua udah la.

    ReplyDelete
  25. minum air putih je lah..lg bagus tuk kesihatan...

    ReplyDelete
  26. salam cp..anak saudara makcik beritahu yg store bersebelahan kedai tempat dia kerja berlambak gula..tapi tak diberi orang beli..hanya dijual kepada orang2 dari rantau panjang yg kemudiannya dihantar ke sempadan golok untuk dijual dusebelah sana..sebab tulah gula tak ada untuk kita disini..gula hanya dijual untuk mereka disebelah sana yg menawarkan harga yg tinggi.

    ReplyDelete
  27. salam from makkah...


    jang makan terlebih gula ..nanti lain ajdinyer..heheheheh


    waslam

    ReplyDelete
  28. gula tu banyok, tapi toh mana disoroknye oleh pihak yg tak bertanggungjawab...

    ReplyDelete
  29. Kena minum Teh O kosonglah CP nampaknyer..

    ReplyDelete
  30. a'ahh kat kelantan inipun sama le. Abis. Kalau adapun pagi kejap je.. ishh ..
    Nampak gaya hilanglah kemanisan orang kelate..

    ReplyDelete
  31. salam..

    gula tu dah jadi masalah negara pula. orang dok sorok la tu. tak pun penghuni kat sekitar tu panik pakat beli banyak2 gula juga.

    ReplyDelete
  32. gula oh gula...lepas ni apa pulak ek.

    ReplyDelete

Terima kasih bebanyak ler sudi mencoret kat blog CP yang tak seberapa ni.. Ada masa coret lagi yer, ngeh ngeh ngeh..